Roman Urty
Image default
Business

Balkverbinding

Een balkverbinding kan je op verschillende manieren doen. Door gebruik te maken van raveeldragerskun je balken verbinden. Je kan ook balkdragers gebruiken om balken te verbinden. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee en wanneer moet je welke gebruiken? Ik zal uitleggen wat beide dragers inhouden en wat hun eigenschappen zijn, zodat je goed het verschil tussen de twee kunt zien. Zo kan je zien voor welke specifieke doelen de ene drager is en voor welke doelen de andere drager is.

Raveeldrager
Een raveeldrager is een balkdrager die bedoelt is voor een specifieke balkverbinding. Hij kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een draagbalk wordt onderbroken. Dit kan dan zijn bij een raveling, maar de drager kan ook bij andere balken worden gebruikt. Een raveling is geschikt en bedoeld voor het verbinden van dwarsbalken die zwaar belast kunnen worden. Een raveel wordt toegepast voor het opvangen van houten of betonnen balken rond een opening. Die opening kan bijvoorbeeld een trapgat of een plek zijn waar een luik moet komen. Het raveelhout steunt op de daar aangrenzende doorgaande balken. Deze balken worden raveelbalken of hoofdbalken genoemd. Een raveling wordt vaak van te voren klaargemaakt, waarbij raveelverbindingen worden gelegd door middel van raveeldragers. Het verschil met een balkdrager is de naam zegt het al dat raveel dragers vooral voor raveel verbindingen bedoeld zijn.

Balkdragers
Balkdragerszijn kleine hulpstukken waarin een balk wordt gelegd. Met de hulp van balkdragers kan je wanden en balken aan elkaar verbinden. Balkdragers heb je in verschillende soorten en maten. Zo heb je wat kleinere balkdragers en wat grotere. Je hebt balkdragers met een lange lip en met een korte lip. Balkdragers zijn over het algemeen wel allemaal gemaakt van gegalvaniseerd staal. Een balkdrager is er dus vooral om balken te dragen en balken met elkaar te verbinden en een raveeldrager is vooral bedoeld voor het verbinden van een raveel. Dit is vaak bij een opening zoals een trapgat.

http://www.bnvtools.nl