Beste luchtvochtigheid binnen de humidor

Hoe bewaard u uw sigaren in uw humidor?

Een humidor voorziet voor u de juiste luchtvochtigheid met betrekking tot het bewaren van uw sigaren. In dit artikel bespreken we de vergissingen omtrent de luchtvochtigheid binnen een humidor en met name binnenin de goed bewaarde kostbare sigaren. Een goede humidor zorgt voor een juiste luchtcirculatie en luchtvochtigheid. Wij als specialisten werken enkel samen met de juiste fabrikanten op het gebied van de humidor. Voor vragen over een humidor verwijzen we u door naar onze specialisten.

Wat is de relatieve vochtigheid met betrekking tot een humidor?

De definitie vochtigheid verwijst naar het watergehalte in de lucht. Net als elke andere stof (bijvoorbeeld een spons) heeft ook lucht slechts een beperkte capaciteit voor water. Deze grens waarbij niet meer water opgenomen kan worden heet verzadiging. De verzadiging is bij zowel droge tot vochtige lucht niet waarneembaar. Lucht welke verzadigd is met water vormt een dikke mist. In een Turks bad kunt u goed zien dat de waterdruppels boven tegen het plafond vormen.

Hoe moeten we kijken naar relatieve luchtvochtigheid binnen de humidor?

De opname van water door lucht is afhankelijk van de temperatuur. Bij 0 °C is de verzadiging bereikt op 4,9 gram water per kubieke meter. Bij 20 °C is de grens van verzadiging 17,3 gram water per kubieke meter lucht.. In een kubieke meter zit 1000 liter lucht. Het is mogelijk de absolute luchtvochtigheid binnenin de humidor te berekenen door de volgende formule: gewicht van het water in de lucht delen door de inhoud van de ruimte waardoor de lucht circuleert. De relatieve luchtvochtigheid kan worden berekend met de volgende formule: huidige absolute vochtigheid delen door de maximale absolute luchtvochtigheid bij natuurlijk eenzelfde temperatuur. Het is belangrijk om te weten dat een relatieve luchtvochtigheid van 70 % niet hetzelfde is als een absolute luchtvochtigheid. Nogmaals bij 0 °C kan een verzadiging van 4,9 gram water per kubieke water worden bereikt. Als men hierbij rekening houdt met 70 % luchtvochtigheid betekent dat in dit geval men kan spreken van een luchtvochtigheid van 3,43 gram water per kubieke meter lucht. Bij een temperatuur van 20 °C is binnenin de humidor een verzadiging mogelijk van 17,3 gram per kubieke meter. Indien men kijkt naar de relatieve luchtvochtigheid is dit 12,11 gram water per kubieke meter. Een groot verschil wordt dus veroorzaakt door de temperatuur.

Nu gaat men gaan sigaren bewaren bij een temperatuur van 0 °C. Een sigaar bewaren en met name laten rijpen gebeurd enkel juist vanaf een temperatuur van 18 °C tot en met 24 °C. Vervolgens moet men met de volgende punten rekening houden:

1. een sigaar rookt optimaal met een vochtgehalte van circa 13 procent van het gewicht van water

2. met een kamertemperatuur van 21 ° C en een relatieve luchtvochtigheid van 70% bevat de lucht ongeveer 13 gram water per kubieke meter

 

Onderstaande tabel komt in veel literatuur over sigaren voor. Hierin kan men lezen welke luchtvochtigheid binnenin de humidor bij welke temperatuur zorgt voor het juist bewaren van uw sigaren. Wij volgen deze regels niet, want indien u dit zou volgen zou het betekenen dat bij een te hoge temperatuur uw sigaren uitgedroogd zijn en bij een te lage temperatuur uw sigaren niet te roken zijn omdat deze te vochtig zijn om aan te steken. Als sigarenwinkel en specialist in het verkopen van humidors raden wij u aan om uw sigaren altijd te bewaren in een relatieve luchtvochtigheid van 70 % bij een temperatuur tussen de 18 °C en 24 °C. Zorg voor hygrometers op verschillende locaties in uw humidor vanwege de luchtcirculatie. Enkel dan zal de kern van uw sigaar 13 % vocht bevatten wat ideaal is voor een goed gerijpte en te roken sigaar. Een sigaar bestaat grotendeels uit eiwitten en koolstof moleculen. Deze hebben, als gevolg van de structuur, een hoge affiniteit met het binden water aan zichzelf. Wanneer een bepaalde hoeveelheid water aanwezig is in de sigaar is de rook optimaal, tevens rijpt dan de sigaar goed en voelt deze soepel aan.

 • 15 °C – 100 %
 • 16 °C – 95 %
 • 17 °C – 89 %
 • 18 °C – 84 %
 • 19 °C – 79 %
 • 20 °C – 75 %
 • 21 °C – 70 %
 • 22 °C – 66 %
 • 23 °C – 63 %
 • 24 °C – 59 %
 • 25 °C – 56 %
 • 26 °C – 53 %
 • 27 °C – 50 %
 • 28 °C – 47 %
 • 29 °C – 45 %

Het is dus belangrijk om binnenin de humidor een juiste relatieve luchtvochtigheid ten opzichte van de juiste temperatuur te handhaven. Daarmee is het ook belangrijk om deze stabiel te houden voor het zorgen van een juiste rijping in combinatie met een juiste verse luchttoevoer. Een logische vervolgstap is zorgdragen voor de juiste luchtcirculatie zodat alle sigaren van de juiste luchtvochtigheid worden voorzien. Zodra namelijk uw kostbare sigaren in uw humidor niet van een juiste verse lucht in combinatie met luchtvochtigheid wordt voorzien zullen deze beschimmelen. Het kan ook zijn dat op een bepaalde plaats in de humidor de luchtvochtigheid te hoog of te laag is. Het gevolg bij een lage luchtvochtigheid is dat de sigaar uitdroogt en geen goede aroma’s meer produceert. Het gevolg van het bewaren van een sigaar bij een te hoge luchtvochtigheid is dat deze beschimmelt of dat er bloem onstaat door kristallen. In het eerste geval dient men onmiddellijk de sigaar te ontdoen van de schimmel, anderzijds als dit niet werkt omdat binnenin de sigaar de schimmel aanwezig is dient men deze weg te gooien. Mocht de schimmel wel verwijderd kunnen worden is het geen probleem om deze terug in de humidor te leggen. Het andere fenomeen, de kristallen, ontstaan doordat olieën uit de sigaar via het dekblad beginnen te kristalliseren. Dit is een teken dat de sigaar rijpt onder de juiste omstandigheden gedurende een langere periode. De ene sigaar vertoont dit uiteraard makkelijker dan de andere. Het begint met kleine kristallen die zich enigszins gelijkmatig over de sigaar verdelen en zullen na verloop van tijd de sigaar een licht stoffig uiterlijk geven. Bloem is absoluut niet schadelijk voor de sigaar en is eerder een teken van een correcte manier van het opslaan van de sigaren!

Zoals eerder genoemd is het belangrijk om te kijken naar de aanwezige luchtvochtigheid en temperatuur. Nog belangrijk is om Luchtvochtigheid en frisse lucht goed te handhaven. Niet iedere sigaar roker heeft de middelen om een elektronische bevochtiging systeem aan te schaffen dat constant de lucht vochtig maakt en ervoor zorgdraagt dat lucht optimaal kan circuleren. Een fatsoenlijke hygrometer is dus niet zo overbodig bij het gebruik van een passieve luchtbevochtiger, zoals soms wordt beweerd. Natuurlijk moeten de sigaren nog altijd zacht en soepel voelen, en dit dit men niet met technologie maar met de hand.

Ook bij een passieve bevochtiging is voldoende toevoer van verse lucht zeer voornaam. Het voorkomt dat de typische muffe en rotte geur niet in de humidor blijft hangen. Eigenlijk voor het optimaal laten rijpen zou een humidor zo min mogelijk geopend dienen te worden, maar langzaam continue met de juiste hoeveelheid lucht voorzien dienen te worden. Op die manier ademen de sigaren de aroma’s van andere sigaren in en vindt er pairing plaats binnen uw humidor. Teveel lucht voorzien in de humidor is niet goed voor het behouden van de aroma’s binnen uw humidor.

Wanneer de temperatuur van de lucht hoger is, des te gemakkelijker veranderd water in damp. Het heeft een hogere kinetische energie (bewegingsenergie) en dat is dan weer minder handig voor de luchtvochtigheid binnenin de sigaar. Het is dan niet zo gemakkelijk om damp aan de moleculen (eiwit en koolstof moleculen) van de sigaar te binden. De absolute luchtvochtigheid van de lucht is hoger dan bij lagere temperaturen, echter niet de hogere kinetische energie van de watermoleculen voorkomen een overmatige opslag van water op eiwit en koolstof moleculen van de sigaar.

Graag tot ziens bij ons in de sigarenwinkel of neem voor uw humidor contact op met onze specialisten van http://www.humidorkoning.nl