Roman Urty
Image default
Business

Dit is waarom wij nog naar de radio luisteren

Een medium dat dagelijks wordt beluisterd door duizenden geïnteresseerden. Ondanks de digitalisering blijkt dit platform nog een populair middel te zijn om op de hoogte te blijven van het nieuws, de leukste hits en het actuele verkeersnieuws. De radio.

Voor de meeste Nederlanders is het een onbewuste handeling geworden. Gedurende iedere autorit drukken we automatisch op de radioknop. Tijdens een shopmiddag staat in vrijwel iedere winkel de radio te loeien op de achtergrond. Maar waarom luistert men nog altijd naar de radio?

Populair medium

Er hebben al veel onderzoeken plaatsgevonden rondom de luisteraars van de radio. Onder meer NLO Audio Distributie Onderzoek deed onderzoek naar de luisteraars en de luisteruren. Het bleek dat de Nederlandse mensen, inclusief millennials, nog veel naar de radio luisteren. Sterker nog, het gemiddeld dagbereik van live radio is bij millennials ruim vijf keer zo hoog dan van YouTube, gezien de audio. Dit komt vooral door de mogelijkheid om de live radio te luisteren via de smartphone en laptop.

Saamhorigheid zorgt voor luisteraars

Dankzij de digitalisering is het tegenwoordig mogelijk de muziekkeuzes zelf in handen te hebben. Onder meer Spotify en Deezer zijn populaire media. Toch blijft de radio nog een veel beluisterd medium. Hoe komt dat?

Dit kan uiteraard uiteenlopende redenen hebben, waarvan de saamhorigheid een van de grootste redenen blijkt te zijn. Muziekliefhebbers vormen, tijdens het luisteren, een band met de betreffende dj die hen de lekkerste hits aanprijst. Daarbij worden er, tussen de hits door, veel (persoonlijke) verhalen vertelt, dat ook helpt bij het vormen van een hechte band. Luke van Stranded FM vertelt: “Men zet internetradio aan omdat ze iets nieuws willen horen. Mensen vinden het soms best fijn om het vertrouwen terug te geven aan de radio-dj, die aan jou vertelt wat je echt moet checken. Je luistert naar een compleet pakketje in de vorm van een radioshow, in plaats van enkel losse nummers.”

Daarbij maakt de internet radio het beluisteren nog aantrekkelijker, aangezien de luisteraar de zender kan kiezen die het best aansluit bij zijn of haar wensen en muzieksmaak.

http://radioguide.fm