Roman Urty
Image default
Business

Een kapot dak

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor: daken die niet goed onderhouden zijn en instorten. Het blijkt dat er niet goed gerealiseerd wordt wat de gevolgen van een kapot dak kunnen zijn. Het dak is erg belangrijk, als dit nou van een huis, bedrijf of loods is maakt hierbij niet uit.

 

Er kan een lek in het dak ontstaan wanneer er water doorheen komt. Bij een daklekkage heb je op dat moment niet alleen een kapot dak, maar zit je ook nog met spullen die hier in de buurt van stonden. Er kan schade aan ontstaan en daarnaast is er ook nog kans op schimmel.

 

Naast een lekkage kan het ook zo zijn dat het dak kan instorten. Het is bekend dat een dak in kan storten. Dit levert gevaarlijke situaties op. Het instorten van een dak wil en zou je moeten voorkomen. Daarom wordt er aangeraden om één keer per jaar het dak te checken. Het kost niks en je weet dan gelijk in welke staat het dak is.

 

Na een dakinspectie kan het zo zijn dat er geconcludeerd wordt dat er schade is. Het is slim om dan direct na te gaan denken over een oplossing. Je kan een gedeelte van het dak vervangen, maar ook het geheel ervan. Dit wordt dakrenovatie genoemd.

 

Bij dakrenovaties wordt er gekeken naar de huidige staat van het dak. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de dakpannen beginnen te verschuiven of dat er scheuren in de dakbedekking zitten. Het gevolg hierop zou een inspectie moeten zijn. Na de inspectie kan er zo nodig een renovatie komen. Hoe sneller je erbij bent hoe minder er vervangen hoeft te worden. Bij te lang wachten is er de kans dat niet alleen de schade toeneemt, maar ook de kosten hoger worden.

 

Naast dakrenovaties zijn er ook dakreparaties. Bij een dakreparatie worden kleine ingrepen gedaan om verdere schade aan het dak te voorkomen. Denk hierbij aan het recht leggen van dakpannen of kleine scheuren in het dakleer te dichten. Er wordt geadviseerd om het dak te controleren en repareren om verdere schade te voorkomen.

http://economy.nl