Roman Urty
Image default
Business

Het meldplicht ‘datalekken’

Op 1 januari 2016 is de zogeheten wet meldplicht datalekken ingegaan. Deze meldplicht is vastgelegd in de volgende wet: De wet bescherming persoonsgegevens. Maar wat doet deze meldplicht nou precies; wat houdt het in? En wat is de wet bescherming persoonsgegevens? In dit artikel wordt meer aandacht geschonken aan dit onderwerp. Aangezien deze meldplicht nog maar vrij kort geldt, is de kans groot dat de inhoud hiervan nog voor veel mensen onduidelijk is. Wil je graag meer informatie over wat het meldplicht datalekken nou precies inhoud? Lees dan zeker nog even verder.

De wet bescherming persoonsgegevens

De bescherming persoonsgegevens wet heeft te maken met privacy. Het recht op privacy is namelijk uitgewerkt in de wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet legt organisaties die persoonsgegevens verwerken een aantal verplichtingen op. Denk hierbij aan verplichtingen op het gebied van verantwoordelijkheid, bescherming, verlies en onrechtmatige verwerking.

Boete

Heeft u te maken met het meldplicht datalekken, maar overtreed u de regels? Dan is de kans erg groot dat u een fikse boete te pakken heeft. Vanaf 1 januari 2016 is deze boete namelijk vastgesteld. Hierbij gaat het om een maximaal bedrag van €820.000,-. Afhankelijk van de situatie wordt er gekeken naar welk geldbedrag er betaald moet worden als boete. Hierbij wordt gekeken naar de omstandigheden van het geval. Wanneer deze voor u gunstig zijn zou het kunnen dat de boete wellicht iets minder zwaar uitvalt. Maar dit is zeker niet voor iedereen het geval. Het is daarom ook ten strengste aan te raden om geen misbruik te maken van het meldplicht datalekken. Wanneer dit wel het geval is zal de kans dat dit enigszins positief uitpakt erg laag zijn. Zorg er daarom voor dat alle regels omtrent het meldplicht datalekken netjes worden nageleefd, om ongewenste situaties te voorkomen. Niemand wil toch een boete van zo’n hoog bedrag?

https://www.lawfox.nl/ictrecht/meldplicht-datalekken/

Related Posts

Scootmobiel in Dronten nodig?

het vertragen van rimpels

Maak de overstap naar LED verlichting