Liebherr WTes 5872 het beste advies via Cavepromotor

De Liebherr WTes 5872 heeft een Reddot Award gewonnen en is niet zo maar een wijnklimaatkast. Deze wijnkast wordt uitgebreid besproken tijdens de Gooise Wijneducatie. Opvallend door het design is deze wijnkast uitgerust met drie aparte en afgesloten wijnsafes. Dit zijn compartimenten waarbinnen een aparte temperatuur kan worden aangehouden. In het bovenste deel kun je 46 flessen rode wijn op serveertemperatuur bewaren. In het midden kun je 46 flessen witte wijn op serveertemperatuur houden en wijnen die nog moeten rijpen,  kunnen onderin worden bewaard op keldertemperatuur. In dit gedeelte kunnen 86 flessen worden bewaard.

Flessen
Wanneer er wordt gesproken over het aantal flessen in relatie tot wijnklimaatkasten, gaat men uit van het bordeauxformaat. Het kan voor komen wanneer je buikflessen hebt of andere afmetingen dat er minder flessen in een kast opgeslagen kunnen worden.

Trillingen
Omdat trillingen zeer nadelig zijn voor het rijpen c.q. ouderen van wijnen, heeft Liebherr de compressor trillingsvrij gemaakt. Dit geldt ook voor de gebruikte componenten. Deze zijn allen geluidsarm en veroorzaken daardoor geen trillingen. Echter een wijnklimaatkast staat in een leefomgeving waar bewoners van een huis, maar ook passerend verkeer, omgevingstrillingen veroorzaken. Het zijn deze trillingen die via de stelpoten worden doorgegeven aan de opgeslagen wijnen in de wijnklimaatkast. Om dit probleem te elimineren heeft Cavepromotor Vibration Reduction Blocks laten ontwikkelen. De volledige wijnkast wordt geplaatst op de ‘blocks’ waardoor de omgevingstrillingen worden geabsorbeerd. Dit komt de opgeslagen wijnen ten goede.

Luchtvochtigheidsgraad
Wijnen met een kurkafsluiting moeten in een wijnkast liggen waarbinnen een luchtvochtigheidsgraad van minimaal 50 procent heerst. Dit voorkomt dat de kurken uitdrogen en krimpen. Om te weten wat de luchtvochtigheidsgraad is, voorziet Cavepromotor een digitale hygrometer. Deze geeft een goede indicatie van de luchtvochtigheidsgraad. Is deze te laag, dan kan er worden geventileerd in de wijnkasten op twee modellen na. Door te ventileren gaat de luchtvochtigheidsgraad met 10 tot 20 procent omhoog. Is dit niet afdoende, dan moet er gebruik worden gemaakt van lavasteentjes. Deze worden besprenkeld met water, waarna de luchtvochtigheidsgraad gemeten dient te worden.

Luchtfilter
Een wijnklimaatkast van Liebherr heeft een luchtfilter wat zorgt voor optimale luchtzuivering van de lucht die in en uit de wijnkast stroomt. Deze lucht dient ontdaan te worden van mogelijke omgevingsgeuren. Indien dit niet wordt gedaan, kunnen de geuren via de kurk de wijn in trekken. Een filter dient jaarlijks te worden vervangen. Aangezien de eigenaar van een wijnklimaatkast dit doorgaans vergeet, heeft Cavepromotor de Filter Alertservice geïnitieerd. De eigenaar van de wijnkast krijgt jaarlijks bericht dat het filter vervangen dient te worden. Waarna een filter wordt toegestuurd.

Meer informatie: www.cavepromotor.nl (1***)