Roman Urty
Image default
Business

Mac problemen oplossen met behulp van ‘Schijf EHBO’

Werkt je Mac niet meer naar behoren en geeft het apparaat vooral problemen bij het lezen of schrijven van data? Maak dan eens gebruik van het schijfhulpprogramma ‘Schijf EHBO’. Met dit programma kun je schijven controleren en – indien nodig – herstellen. Je kunt ‘Schijf EHBO’ gebruiken voor HDD’s, SSD’s, losse partities en externe opslagmedia als USB-sticks. Wil je weten hoe het programma werkt? Lees dan snel verder!

Hoe je het programma inzet

Wil je problemen met bijvoorbeeld de harde schijf van je Mac oplossen en daarbij ‘Schijf EHBO’ inzetten, dan zal dit programma deze schijf niet defragmenteren of fragmenteren. In plaats daarvan gaat het programma op zoek naar eventuele fouten. Zijn er fouten gevonden? Dan zal ‘Schijf EHBO’ deze proberen te herstellen. Om ‘Schijf EHBO’ op te starten doorloop je de volgende stappen:

  1. Open het ‘Schijfhulpprogramma’ via ‘Programma’s’ > ‘Hulpprogramma’s’;
  2. Kies in de kolom aan de zijkant ‘Macintosh HD’;
  3. Klik in de knoppenbalk op ‘Schijf-EHBO’. Er verschijnt nu een waarschuwing in beeld die aangeeft dat de schijf tijdelijk moet worden vergrendeld. Je kunt je Mac dus beter even niet gebruiken voor andere toepassingen (je hoeft ze echter niet te sluiten);
  4. Klik op ‘Voer uit’ om de controle uit te laten voeren.

Je hoeft niets meer te doen als ‘Schijf EHBO’ na afloop van de controle de melding geeft dat alles klopt en de harde schijf dus hersteld is.

Herstellen via het herstelvolume

Geeft ‘Schijf EHBO’ aan dat er wel fouten zijn geconstateerd, dan zul je de partitie via het herstelvolume moeten herstellen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

  • Herstart je Mac in de herstelmodus door de toetscombinatie cmd? + R ingedrukt te houden. Laat de combinatie van toetsen weer los als het Apple-logo in beeld komt;
  • Kies ‘Schijfhulpprogramma’ en klik op ‘Ga door’;
  • Kies in de kolom je opstartvolume (Macintosh HD);
  • Gebruik je FileVault? Klik dan in de knoppenbalk op ‘Activeer’;
  • Vul je wachtwoord in en ontgrendel de schijf;
  • Klik daarna op ‘Schijf-EHBO’ en ‘Voer uit’ om je schijf te laten scannen.

De harde schijf van je Mac wordt nu nogmaals gecontroleerd op problemen. Eventuele fouten worden direct hersteld. Dit proces kan even duren. Zodra dit voltooid is, is de schijf volledig hersteld. Je kunt het venster hierna sluiten en je Mac opnieuw opstarten via? ‘Herstart’. Je kunt weer probleemloos op je Mac aan de slag!

Nog steeds problemen?

Geef de harde schijf van je Mac nog steeds problemen? Dan zit er niets anders op dan dit handmatig op te lossen. Dit betekent dat je alle bestanden in de lijst met twijfelachtige bestanden nu zelf zult moeten controleren. Hiervoor ga je via ‘Finder’ > ‘Macintosh HD’ naar de map ‘DamagedFiles’. Zijn er corrupte bestanden? Dan kun je die verwijderen. Eventueel kun je nogmaals de opstartschijf proberen te herstellen. Levert dat ook niet genoeg resultaat op? Dan zit er niets anders op dan een schone installatie van je Mac uit te voeren. Zorg er dan wel voor dat je een reservekopie van al je gegevens maakt, zodat je geen belangrijke data kwijtraakt. Lukt het niet? Ga dan eens langs bij Apple reparatie Aamsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/

Related Posts

Kunststof kozijnen

VT2000 VvE beheer in Amsterdam

De kappers zijn weer open