Roman Urty
Image default
Business

Wat is een escape room?

“Je wordt opgesloten in een ruimte. Het enige wat je hoort is een tikkende klok. Om je heen zie je verschillende puzzels. Lukt het je om alle puzzels op te lossen voordat de tijd voorbij is?”

We hebben het natuurlijk over de escape room. Dit spelconcept is de laatste jaren aan een opmars begonnen in Nederland. Steeds meer mensen laten zich in het weekend vrijwillig opsluiten in een van deze zogenaamde ontsnappings kamers. Momenteel zijn er al meer dan 400 verschillende escape rooms in Nederland. En dit aantal neemt nog altijd toe.

Geschiedenis

De eerste escape room van de wereld was gebouwd in Japan. Het spelconcept is gebaseerd op videogames, waarin de speler in een virtuele op zoek moet gaan naar aanwijzingen. Met deze aanwijzingen kan hij vervolgens puzzels oplossen en uiteindelijk uit de kamer ontsnappen.

In 2006 werd er een real life versie van het computerspel gemaakt en de eerste escape room is geboren. Na Japan te hebben veroverd waaide dit spel concept over naar Hongarije. Hier won de escape game ook snel aan populariteit. Nederland leerde de escape room kennen in 2011 en de rest is geschiedenis.

Verschillende escape room thema’s

Elke escape room speelt zich af in een unieke ruimte. Deze ruimte is aangekleed in een bepaalde thema. Zo zijn er escape rooms waar je uit een gevangenis kunt ontsnappen, een bank kan beroven of uit een laboratorium een geheime formule moet stelen. Vaak is de ruimte zo ingericht zodat er een mysterieuze sfeer in de kamer hangt. De beste escape rooms zitten dan ook op afgelegen bedrijfsterreinen.

Ontsnap je binnen de tijd?

Ook al is de escape room slechts een spel. Door de  prachtig aangeklede ruimtes en de unieke verhaallijnen maakt het de beleving erg realistisch. Ook is er een bepaalde druk. Omdat er een tijdslimiet is waarin alle puzzels opgelost dienen te worden. Dit maakt het spel extra spannend. Lukt het je om binnen de tijd te ontsnappen?

Met wie speel je een escape room?

De escape room is geschikt voor jong en oud. Het wordt vaak gespeeld in groepen van 5 tot 6 spelers. Maar er zijn ook escape rooms voor 2 personen. Je kunt het spelen met vrienden, familie of collega’s. Als je een escape room gaat spelen, zorg ervoor dat je met mensen gaat die elkaar aanvullen.

Als je meer wilt lezen over escape rooms, klik hier.

Related Posts

Opslagruimte in Utrecht gezocht?

Zolder verbouwen

Safe passage for crew and personnel thanks to a tailor-made gangway