Roman Urty
Image default
Business

Wat te doen bij een burn-out

Een burn-out kan veel verschillende oorzaken hebben, en kan voor sommigen dan ook best wel onverwachts aankomen. Gelukkig zijn er wel tips wat je het beste kan doen bij een burn-out, zodat jij weer zo snel mogelijk lekker in je vel kan zitten.

Accepteren

Misschien wel de moeilijkste maar zeker een hele belangrijke eerste stap: accepteren. Een burn-out hebben, of te veel te doen hebben is niks om voor je te schamen. Het is niet iets voor ‘zwakke’ mensen, het maakt je juist heel sterk dat je het weet te accepteren.

Neem rust

En dan gaat het niet om dagenlang in bed liggen, maar geef wat gas terug. Geef (tijdelijk) wat taken, activiteiten en verplichtingen uit handen. Kijk wat er allemaal op een lager pitje kan, zoals je studie, hobby’s, huishouden, werk. Het verschilt per situatie of je nog op een lager pitje kan blijven werken, of dat het beter is om helemaal vrij te nemen.

Leer je grenzen kennen

Je bent over je grenzen heen gegaan, en het is goed om deze te leren kennen om een volgende burn-out voor te zijn. Fear Of Missing Out, ook wel FOMO betekent dat je altijd en overal bij wilt zijn, maar sta er ook bij stil dat het soms wel eens te veel kan worden. Leer vaker ‘nee’ te zeggen tegen dingen en wees niet bang om dingen te missen. Wees je vooral ook bewust van je gevoelens en sta hier ook echt bij stil. Probeer er achter te komen hoe het bergafwaarts is gegaan.

Wees niet bang om hulp te zoeken

Soms kan het zijn dat het je simpelweg niet alleen lukt om van een burn-out te herstellen en dat is helemaal niet erg. Een professional zoals een goede psycholoog Amsterdam, weet er vaak meer van en kan je heel erg helpen. Daarnaast zijn er burn out behandelingen die jou helpen er weer bovenop te komen.

https://piekerpoli.nl/